Etusivu » Neuvonta » Lajitteluohjeet

Hae jätteen lajitteluohjetta

Lajitteluohjeet

Lataa itsellesi lajitteluohjeet!

Käsittelemme laitosmaisesti kaikki vastaanotetut jätejakeet. Käsittelystä jätteestä menee hyötykäyttöön yli 90 prosenttia. Lataa päivitetty lajitteluoppaamme!

Kierrätyksestä on monenlaista hyötyä, säästät ympäristöä sekä rahaa!

1. Lajitelluista jätteistä saadaan teollisuuden raaka-ainetta.

Jätteitä ei lajitella pelkästään lajittelun ilosta, vaan hyötyjätteet ovat arvokasta teollisuuden raaka-ainetta tai ne voidaan hyödyntää energiatuotannossa.

Erilliskerätyt hyötyjätteet käytetään uudestaan tavalla tai toisella. Keräyspaperi, keräyskartonki, pahvi, metalli ja muovi toimitetaan uudelleen raaka-aineeksi teollisuuden käyttöön. Sähkö- ja elektroniikkaromu menee myös käsittelyn jälkeen teollisuuden raaka-aineeksi.

Biojäte joko käsitellään mädätyslaitoksella biokaasuksi ja lannoitteeksi tai kompostoidaan mullaksi viherrakentamiseen.

2. Kierrätys säästää kustannuksia 

Kustannusten säästämisen lisäksi kierrätyksellä on myös vihreitä arvoja, joiden taloudellista arvoa on vaikeampi mitata. Kierrätyksellä on myönteinen vaikutus yrityksen julkisuuskuvaa: luontoystävällisemmällä toiminnalla yritys voi osaltaan vähentää sekajätteen määrää ja näin säästää luonnonvaroja.

3. Lajittelu säästää aikaa, vaivaa ja rahaa – myös kotitalouksissa.

Lajittelu on helppoa. Sillä säästää luonnon lisäksi rahaa, sillä yksi jäteastia täyttyy turhan nopeasti, jos sinne viedään myös kierrätykseen kelpaava jäte. Myös hyötyjätteiden käsittelymaksut ovat pienempiä kuin sekajätteen. Esimerkiksi keräyspaperiastian tyhjennys on edullisempaa kuin jäteastian tyhjennys.

Suomessa hyötyjätteet lajittelevat käyttäjät. Syntypaikkalajittelu on edullisempaa sekä tehokkaampaa kuin käsityönä tehtävä lajittelu myöhemmässä vaiheessa. Syntypaikkalajittelu takaa myös sen, että keräysmateriaalista valmistettavista lopputuotteista tulee puhtaampia.

4. Vähennät luonnon kuormitusta.

Keräyspaperin, kartongin, metallin ja muovin käyttö teollisuuden raaka-aineina säästää luonnonvaroja ja energiaa. Lajittelulla saadaan siis arvokasta raaka-ainetta uudelleen hyötykäyttöön sekä polttoainetta energiatuotantoon.

 

Jätehakemisto