Etusivu » Utajärvi liittyy Lakeuden EKO:n ”Biojätteet kiertoon” -kampanjaan

Utajärvi liittyy Lakeuden EKO:n ”Biojätteet kiertoon” -kampanjaan

ekohaka

Utajärvi liittyy myös ”Biojätteet kiertoon” -kampanjaan. Utajärvellä kampanja toteutetaan hivenen eri muodossa, eli myös kompostoijat on huomioitu! Muissa kunnissa kampanjat jatkuvat 30.6.2021 asti; äkkiä hakemaan oma bioastia!

VARAA ENNAKKOON BIOJÄTTEEN KERÄYSASTIA!

Ilmoita 14.5. mennessä s.postilla: paivi.vaananen@utajarvi.fi. TEE sopimus biojätteen erilliskeräyksestä jätekuljetusyrityksen kanssa ja hae 140 litran biojätteen keräysastia kunnasta, Pällin talolta (Kirkkotie 27) (hakuajat ilmoitetaan myöhemmin).

KOMPOSTOIJAT HUOMIO!

Jos jo kompostoit tai vasta aloitat kompostoinnin: osta kompostori ja tee kompostointi-ilmoitus Lakeuden EKOlle sähköisessä sovelluksessa (www.lakeudeneko.fi). Nouda Pällin talolta 5 sk kuiviketta. Ensimmäinen noutopäivä on 20.5. klo: 16—18.

Lisätiedot noudoista Utajärven kunnasta; (Päivi) 0500 186 387 Esite kampanjasta.

Jätehuoltomääräysten mukainen kompostori: kompostorin tulee soveltua keittiöstä tulevan biojätteen kompostoimiseen (ei puutarhakompostori). Kompostori on suljettu; seinät, kansi ja pohja, sekä hyvin ilmastoitu. Haittaeläinten pääsy on estetty. Suotuneste ei saa päästä suoraan maahan (estetään joko erillisellä haihdutuspohjalla tai neste kerätään letkua pitkin erilliseen säiliöön). Ympärivuotisessa kompostoinnissa, tulee kompostorissa olla lämpöeristys (tunnistaa yleensä kompostorin kyljessä olevasta lämpömittarista). Vain kesäajan kompostoinnissa riittää ”mökki- tai jälkikompostori”, jossa ei ole lämpöeristystä (muutoin samat ehdot!). Bokashi hyväksytään kompostoriksi (kompostointi-ilmoituksessa tulee selittää miten teette multaamisvaiheen!)

Huomaa, että osassa kaupoissa myytävissä, ulkomailla valmistetuissa, kompostoreissa voi lukea, että käyvät keittiön biojätteen kompostointiin, mutta eivät sovellu ilmastomme vaatimuksiin, eivätkä täytä alueen jätehuoltomääräyksiä.

Kompostorin voi tehdä myös itse, kunhan kaikki ehdot täyttyvät (kompostoint-ilmoitukseen rakenne ja mielellään kuva). Vanhoja pakastimia ja jääkaappeja ei hyväksytä kompostereiksi, vaikka niiden kaasut olisi poistettu. Ne ovat vaarallista jätettä ja tulee toimittaa SER -keräykseen veloituksetta. Huomaa myös kompostorin sijoituksessa kunnan jätehuolto- että rakennusmääräykset.

Kerää naapurit yhteen ja tehkää biojätteiden keräys kimpassa; se on kustannustehokasta ja ekologista!

Kampanja on Utajärven kunnassa asuville kiinteistön haltijoille, joilla on oma jätesopimus tai he kuuluvat kimppaan. Ei yrityksille, eikä as Oy:lle.

Jos jostain syystä lopetat keräyksen, muistathan muuttaa sopimusta jätekuljetusyrityksen kanssa sekä tuoda tyhjä ja puhdas astia takaisin varikolle. Lopettamisesta ei tarvitse ilmoittaa jätehuoltoviranomaiselle.

Lisätiedot kompostoreiden soveltuvuudesta, kompostointi-ilmoituksen tekemisestä ja muista jätehuoltomääräysten mukaisista asioista; Pihla Hasan 050 324 0963 lakeudeneko@liminka.fi.