Etusivu » Koronavirukseen liittyvää ohjeistusta ja muutoksia toimintaan

Koronavirukseen liittyvää ohjeistusta ja muutoksia toimintaan

korona

Päivitys 20.3.2020. Ympäristö‐ ja sosiaali‐ ja terveysministeriö on julkaissut uuden ohjeistuksen jätehuollon osalta: lajittelua ei tarvitse muuttaa.

Suomen Kiertovoima ry ja Työterveyslaitos ovat täsmentäneet jätehuoltoon liittyvää ohjeistusta koronaviruksen aiheuttaman COVID‐19 ‐ tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Tällä hetkellä koronavirustartunnan saaminen jätteiden kautta on epätodennäköistä Suomessa. On kuitenkin syytä varmistaa toimiva jätehuolto ohjeistamalla myös asukkaita, jotta ehkäistään jätehuoltopalveluja tuottavien yhteistyökumppanien virustartuntoja.

Ohjeistus kuntalaisille

  • Lajittele nenäliinat ja lautasliinat sekajätteisiin, ei biojätteisiin.
  • Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään polttokelpoiseen jätteeseen. Sairastuneiden roskakorit pitää tyhjentää päivittäin.
  • Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.
  • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.

Polttokelpoista jätettä syntyy vähemmän, kun pakkausmateriaalit lajitellaan tehokkaasti ja pakataan tiiviisti. Jätteitä ei pidä kuitenkaan jättää ekopisteille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.

Muutokset toimintaan
Jäte‐ ja lajitteluasemat ovat auki normaalisti.

Sen sijaan jätehuoltoviranomaisen kanssa asioidaan ainoastaan puhelimitse tai sähköpostitse.
Läsnäolo Muhoksen, Tyrnävän ja Utajärven kunnissa peruutetaan toistaiseksi.

Lisäksi jätehuollon info‐ ja tiedotustilaisuuksia, eikä jäteasemien vierailukäyntejä järjestetä
toistaiseksi.

Lisätiedot:
Lakeuden EKO, ympäristösuunnittelija Pihla Hasan 050‐324 0963
Kempeleen Jätekuljetus Ky 08‐562 0310
Kuntaliitto www.kuntaliitto.fi/koronavirus